Wat doet MIC
Stichting Miracles in Contact - bij studenten van de Cursus beter bekend als MIC - is een organisatie die geheel bestaat uit enthousiaste vrijwilligers.
MIC werd op 1 april 1993 opgericht door Fred van den Burg, Minke Weggemans en Willem Glaudemans om...
...een contact- en informatiepunt te zijn over de Cursus en activiteiten op dit gebied door te geven. En daarmee het uitdragen van de boodschap en de inspiratie van de Cursus te helpen bevorderen: de kern van ons wezen is liefde en het herkennen hiervan gaat via de weg van vergeving en het loslaten van angst.
In de loop der jaren groeide dit initiatief van drie mensen uit tot een platform, waar inmiddels bijna 40 vrijwilligers bijdragen aan de activiteiten, zoals landelijke ontmoetingsdagen met informatiestand en boekentafel, het uitgeven van het kwartaalblad MIC Magazine, het doorgeven van nieuws rond de Cursus via de website, nieuwsbrief etc.
We noemen hieronder een aantal medewerkers die ook in 2022 weer hun bijdrage leveren ter ondersteuning van MIC:
Coördinatie Ontmoetingszondagen Doorn: Wiebe Heitman en Ellen Bouwman (samen met vrijwillige medewerkers, waaronder geluid en video-opnames van Peter van 't Riet).
Coördinatie Winkel: n.t.b.. Secretariaatsmedewerkers: Maria Hartogensis, Sjoke Zondervan, Carla Bode. Boekhouding: Ronald van Gigch. Contentbeheer website: Joke Hoosbeek.
Nieuwsbrief MIC: Hilda Callenbach, Rita Beullens (coördinator). Redactie MIC Magazine: Machiel Swillens, Ellen Vunderink (beeldredactie), Jos Visser (hoofdredacteur) en Maria Hartogensis (bureau- en eindredactie). Bestuur: Ine van Gisbergen (voorzitter), Rita Beullens (secretaris en communicatie), Wiebe Heitman (algemeen bestuurslid en coordinatie zondagen), Ronald van Gigch en Monique Bodde.
Stichting Miracles in Contact heeft een vrijwel nieuw bestuur!
Begin februari 2022 heeft er een vrijwel complete wisseling van het MIC bestuur plaatsgevonden. In de zomer vorig jaar kwam het zittende bestuur tot de conclusie dat het misschien tijd was om meer op een eigentijdse manier te communiceren over het gedachtegoed van de Cursus en meer gebruik te gaan maken van sociale media. Ook was een aantal bestuursleden eraan toe de taak over te dragen en zo ontstond het idee om een nieuw en fris bestuur te vormen.
Onder de liefdevolle leiding van de Heilige Geest onvouwde zich in het najaar een intensief transformatie-proces, met een oproep tot nieuwe bestuursleden in het MIC Magazine, diverse ontmoetingen en een mooie opstellingendag, begeleid door Els Thissen. Begin dit jaar werd het duidelijk en op 4 februari vond de bestuursoverdracht plaats. Daar namen Ad de Regt, Anne-Joke Vellinga en Nicolien Gouwenberg afscheid van het bestuur en werden zij hartelijk gedankt voor hun liefdevolle toewijding, inspiratie en inzet in de afgelopen bestuursjaren. Ook Ernestine Martens en Mieke Scheffers, die al wat eerder afscheid hadden genomen van het bestuur, en Jos Visser waren hierbij aanwezig.
Op dat moment werd ook het ‘stokje overgedragen’ aan het nieuwe bestuur, bestaande uit Ine van Gisbergen (voorzitter), Rita Beullens (secretaris en communicatie), Wiebe Heitman (penningmeester), de bruggenbouwer die als enige uit het oude bestuur meegaat in het nieuwe bestuur, Monique Bodde (algemeen lid en coördinatie zondagen).
Het nieuwe bestuur verheugt zich erop om in de uitvoering van alle taken gevolg te geven aan de leiding van de Heilige Geest en laat zich inspireren door de prachtige tekst uit de Cursus:
Ik ben hier alleen om werkelijk behulpzaam te zijn.
Ik ben hier om Hem te vertegenwoordigen die mij gezonden heeft.
Ik hoef me geen zorgen te maken om wat ik zal zeggen, of wat ik moet doen, want Hij die mij gezonden heeft zal mij leiden.
Ik ben tevreden daar te zijn waar Hij me wenst, wetend dat Hij me vergezelt.
Ik zal genezen zijn, wanneer ik toelaat dat Hij mij genezen leert. (T2.V.18; 2-6)
Hartelijke groet namens het nieuwe bestuur,
Ine van Gisbergen, Rita Beullens, Wiebe Heitman en Monique Bodde.
Officiële gegevens en jaarverslag 2022
Officiële gegevens en jaarverslag 2022
Ingeschreven in de Kamer van Koophandel, kantoor Almere: 41106090; Fiscaal nummer: 8017 44 404 Bezoekadres: Eemstraat 14-b, 3742 CA Baarn, tel. 035 - 888 30 73 Bankgegevens: Stichting Miracles in Contact te Baarn NL22INGB0006560510
De doelstellingen van de stichting zoals verwoord in de statuten
Het uitdragen van de boodschap van het boek Een cursus in wonderen, zijnde de Nederlandse vertaling van A Course in Miracles. Centraal hierin staat de boodschap dat de kern van ons wezen liefde is en dat het herkennen hiervan gaat via de weg van vergeving en het loslaten van angst.
Het platform is een contact- en informatiepunt over de Cursus voor personen en groepen. Het doorgeven van activiteiten op dit gebied.
De hoofdlijnen van het actuele beleidsplan
1 – het werk van de stichting
MIC organiseert ontmoetingsdagen in den lande. Tijdens deze bijeenkomsten worden lezingen en workshops gehouden. Ook is er een informatiepunt, waar allerlei informatie kan worden gegeven aan belangstellenden, zowel persoonlijk als middels boeken en folders. Tevens geeft MIC een kwartaalblad uit dat aan donateurs wordt toegezonden. Informatie wordt ook middels digitale nieuwsbrieven verzonden en via Facebook en Instagram bekend gemaakt.
2 – de manier waarop de instelling geld werft
MIC ontvangt donaties.
3 – het beheer van het vermogen van de instelling
Het vermogen van MIC wordt beheerd door het bestuur.
4 – de besteding van het vermogen van de instelling
Het vermogen dient vooral ter dekking van negatieve exploitatiekosten zoals de huur van de locatie in Doorn voor de maandelijkse ontmoetingsdagen, de kantoorkosten, de uitgave van het kwartaalblad en het onderhoud van de website.
Jaarverslag en activiteiten die de stichting heeft ontplooid in het jaar 2022
Bestuurssamenstelling
Op 1 januari 2022 bestond het bestuur uit:
- Ad de Regt - voorzitter
- Wiebe Heitman - penningmeester
- Ernestine Martens - secretaris
- Anne-Joke Vellinga - lid
- Mieke Scheffers - lid
- Nicolien Gouwenberg - lid
Vanaf 1 februari 2022 tot eind december bestond het bestuur uit:
- Ine van Gisbergen - voorzitter
- Rita Beullens - secretaris
- Dennis Kloek - lid
- Wiebe Heitman - lid
Ontmoetingszondagen
De ontmoetingszondagen werden hybride opgezet in 2022: zowel fysiek in Doorn alsook online via Zoom. Op deze manier kan ieder ook thuis de lezingen volgen.
2 januari – Peter Winteraeken
Thema: Onvoorwaardelijke liefde in de praktijk
Iedere liefdevolle gedachte die de Zoon van God ooit heeft gehad is eeuwig. (T11.VII.2:1) Wat zou liefde doen? Een cursus in wonderen is een echt praktijkboek. Door toepassing leer jij je weer herinneren wat jij in waarheid bent: Liefde! Dat was je vergeten. En dat brengt de Cursus je weer in herinnering. Hoe breng je onvoorwaardelijke liefde in de praktijk? Bij de start van dit prille nieuwe jaar gaan we samen kijken hoe we deze onvoorwaardelijke liefde ‘handjes en voetjes’ kunnen geven in de praktijk van alledag. Hartelijk welkom!
6 februari – Jan-Willem van Aalst
Thema: De prijs voor blijvende vrede
In deze steeds turbulentere samenleving lijkt de ervaring van blijvende innerlijke vrede steeds verder weg. Het ego lijkt overal hoogtij te vieren. Jezus verzekert ons dat vergeving de sleutel blijft tot blijvende vrede, maar toch blijven angst, boosheid en verdriet met regelmaat de kop op steken... wat vraagt het van ons om Jezus’ boodschap tot een blijvende dagelijkse realiteit te maken? In deze lezing gaan we daar niet alleen over horen, maar het vooral ook samen ervaren
6 maart – Koos Janson
Thema: Mijn ene doel is vrede, ook nu.
Hoe ga ik om met alles wat vandaag in mijn leven speelt? Soms gaat het ons naar de zin en we voelen ons vredig. Soms wordt die aangename beleving verstoord door wat we niet fijn vinden. Het antwoord van Een cursus in wonderen op onze ervaring van fijn en niet-fijn gaat heel veel dieper dan het vermijden van lastigheden. Het gaat over de zin van mijn leven. Wat doe ik hier? Waar ben ik mee bezig? Wat is de betekenis van wat ik meemaak? Mijn enig doel is echte vrede, stelt de Cursus. Een vrede die blijft, ongeacht omstandigheden. 3 En er is meer: echte, onaantastbare vrede is niet alleen je doel, het is ook je functie, de betekenis van je leven. Leef vrede als je functie. Hoe? Liefde is het Antwoord, wat er ook nu plaatsvindt. Een interactieve lezing, gericht op de praktijk.
3 april 2022 – Paul Goudsmit
Thema: Ik ben niet het slachtoffer van de wereld die ik zie
De buitenwereld is een weerspiegeling van onze innerlijke gedachten. Die wereld ziet er op dit moment niet erg gezond uit. Wereldwijd hebben wij te maken met covid, de opwarming van de aarde, een voortdurende financiële crisis, oorlog in Oekraïne, verspreiding van angst door de media en misschien onze eigen regeringen. We moeten allemaal wakker worden, volwassen worden en ons laten zien. Deze lezing zal gaan over hoe we dat samen kunnen doen.
1 mei – Willem Glaudemans
Thema: Ik ben zoals God mij geschapen heeft
Dit is een buitengewoon belangrijk thema dat in het Werkboek diverse keren wordt herhaald. Het heeft de onmiddellijke kracht ons te verlossen en te laten herinneren wie we werkelijk zijn. Dit is de waarheid die alle valse beelden van het ego direct te niet doet en wegschijnt. Dit willen we graag toepassen. In deze interactieve lezing is ieder uitgenodigd zijn valse overtuigingen over zichzelf en de wereld op dit altaar van de waarheid te leggen en verlost te zijn.
12 juni – Olette Luitwieler
Thema: Jij bent Gods werk (T1.III.2:3)
Jij bent niet van jezelf, niet op jezelf en niet door jezelf. Jij bent door God geschapen. En daarom is jouw onschuld gegarandeerd. En dit geldt voor iedere Zoon van God. Er is maar één Zoon. En die is qua inhoud of ‘substantie’ volkomen gelijk aan zijn Vader. Laten we Jezus’ leiding aanvaarden opdat onze vergissingen, oftewel: onze eigen waarnemingen die we serieus zijn gaan nemen, ongedaan gemaakt kunnen worden en we ons weer zullen herinneren wat wij zijn: volkomen beminnenswaard en volkomen liefdevol. Deze middag zullen we wijden aan deze herinnering.
4 september – Diederik Wolsak
Thema: Geïnspireerd à la minute: alles is mijn interpretatie van wat ik zie.
Alleen mijn gedachten doen me pijn. Niets heeft enige betekenis (we lezen de tekst uit werkboekles 12 alinea 5). Wij geven alles zelf een betekenis en die oordelen maken ons ongelukkig. Wil ik gelijk hebben (en overtuigen dat ik weet hoe iets in elkaar zit) of wil ik gelukkig zijn? Soms zijn situaties echte uitdagingen en dan kan het moeilijk zijn om God te zien in deze situatie en in vrede te zijn. Als ik in conflict ben met iemand dan is er twijfel over wie ik werkelijk ben. Iemand anders wordt verantwoordelijk gemaakt over hoe ik me voel. Boosheid naar iemand betekent alleen dat ik mijn schuldgevoelens heb geprojecteerd op deze persoon. Dit is een interactieve lezing waarin ieder wat kan/mag inbrengen. Aan de hand van de 6 stappen van Choose Again wordt naar deze situaties gekeken. Dit proces is een oefening in vergeving.
2 oktober – Reine Van Dijck
Thema: Niets wat ik […] zie betekent iets. (WdI.1.t)
De eerste werkboekles uit de Cursus is een van de belangrijkste lessen die wij moeten leren. Bij aanvang van je studie in het boek zou je denken: wat een gemakkelijke les! Toch is ze dat niet, tenminste als ze totaal begrepen wordt. Het kan onder andere niveauverwarring met zich meebrengen. Over die verwarring, de interpretatie van de les en de toepassing ervan in ons dagelijks leven wil ik duidelijkheid scheppen.
6 november – Nicolien Gouwenberg
Thema: Niks meer aan doen
Bij ons toepassen van Een cursus in wonderen vragen we ons vaak af: wat moet ik doen? In allerlei situaties waarin we ons lijken te bevinden, is dit de vraag die opkomt. Om vooruitgang te boeken met de cursus, dienen we ons allereerst bewust te worden dat álle ‘doen’ zich afspeelt in de denkgeest, en niet in de wereld met het lichaam. Daarom stelt de cursus ook: ‘Ik hoef niets te doen’. ‘Niets doen betekent rusten en binnenin je een plaats maken waar de activiteit van het lichaam niet langer aandacht eist. Naar die plaats komt de Heilige Geest, en houdt daar verblijf.’ (T18.VII.7:7-8). Hier gaan we deze middag dieper op in.
4 december – Ganga Hoogendoorn
Door omstandigheden is deze lezing niet doorgegaan.
MIC Magazine
De vier uitgaven van het MIC Magazine in 2022 hadden de thema’s: ‘Hoe de Cursus te gebruiken?’, ‘Angst voor oorlog’, ‘Wakker worden’ en ‘Een baken van liefde’. Stuk voor stuk gevuld met prachtige artikelen, vaak vanuit het perspectief van de Cursus ingaand op de actualiteit van de sterk veranderde fysieke wereld. Een groot compliment voor het redactieteam.
De oplage blijft een stabiele 1500 exemplaren, waarvan 125 voor Vlaanderen.
Website en digitale nieuwsbrief
Het aantal abonnees van het Youtube kanaal van MIC is gegroeid van 5300 in 2021 naar 6210 in 2022.
De digitale nieuwsbrief werd in december verstuurd naar 1983 lezers.
Vrijwilligers
De kantoor medewerkers, het Zoom Tech team, de vrijwilligers voor de digitale communicatie, het redactieteam van het MIC Magazine en de bestuursleden, allen hebben zich weer enthousiast ingezet voor de stichting in 2022. Hartelijk dank!
De balans van de stichting per 31-12-2022 en de resultaten over het jaar 2022: