Wat doet MIC
Stichting Miracles in Contact - bij studenten van de Cursus beter bekend als MIC - is een organisatie die geheel bestaat uit enthousiaste vrijwilligers.
MIC werd op 1 april 1993 opgericht door Fred van den Burg, Minke Weggemans en Willem Glaudemans om...
...een contact- en informatiepunt te zijn over de Cursus en activiteiten op dit gebied door te geven. En daarmee het uitdragen van de boodschap en de inspiratie van de Cursus te helpen bevorderen: de kern van ons wezen is liefde en het herkennen hiervan gaat via de weg van vergeving en het loslaten van angst.
In de loop der jaren groeide dit initiatief van drie mensen uit tot een platform, waar inmiddels bijna 40 vrijwilligers bijdragen aan de activiteiten, zoals landelijke ontmoetingsdagen met informatiestand en boekentafel, het uitgeven van het kwartaalblad MIC Magazine, het doorgeven van nieuws rond de Cursus via de website, nieuwsbrief etc.
We noemen hieronder een aantal medewerkers die ook in 2022 weer hun bijdrage leveren ter ondersteuning van MIC:
Coördinatie Ontmoetingszondagen Doorn: Wiebe Heitman en Ellen Bouwman (samen met vrijwillige medewerkers, waaronder geluid en video-opnames van Peter van 't Riet).
Coördinatie Winkel: n.t.b.. Secretariaatsmedewerkers: Maria Hartogensis, Sjoke Zondervan, Carla Bode. Boekhouding: Ronald van Gigch. Contentbeheer website: Joke Hoosbeek.
Nieuwsbrief MIC: Hilda Callenbach, Rita Beullens (coördinator). Redactie MIC Magazine: Annemarie van Unnik, Machiel Swillens, Ellen Vunderink (beeldredactie), Jos Visser (hoofdredacteur) en Maria Hartogensis (bureau- en eindredactie). Bestuur: Ine van Gisbergen (voorzitter), Rita Beullens (secretaris en communicatie), Dennis Kloek (algemeen bestuurlid en communicatie) en Wiebe Heitman (algemeen bestuurslid en coordinatie zondagen).
Stichting Miracles in Contact heeft een vrijwel nieuw bestuur!
Begin februari 2022 heeft er een vrijwel complete wisseling van het MIC bestuur plaatsgevonden. In de zomer vorig jaar kwam het zittende bestuur tot de conclusie dat het misschien tijd was om meer op een eigentijdse manier te communiceren over het gedachtegoed van de Cursus en meer gebruik te gaan maken van sociale media. Ook was een aantal bestuursleden eraan toe de taak over te dragen en zo ontstond het idee om een nieuw en fris bestuur te vormen.
Onder de liefdevolle leiding van de Heilige Geest onvouwde zich in het najaar een intensief transformatie-proces, met een oproep tot nieuwe bestuursleden in het MIC Magazine, diverse ontmoetingen en een mooie opstellingendag, begeleid door Els Thissen. Begin dit jaar werd het duidelijk en op 4 februari vond de bestuursoverdracht plaats. Daar namen Ad de Regt, Anne-Joke Vellinga en Nicolien Gouwenberg afscheid van het bestuur en werden zij hartelijk gedankt voor hun liefdevolle toewijding, inspiratie en inzet in de afgelopen bestuursjaren. Ook Ernestine Martens en Mieke Scheffers, die al wat eerder afscheid hadden genomen van het bestuur, en Jos Visser waren hierbij aanwezig.
Op dat moment werd ook het ‘stokje overgedragen’ aan het nieuwe bestuur, bestaande uit Ine van Gisbergen (voorzitter), Rita Beullens (secretaris en communicatie), Dennis Kloek (algemeen bestuurslid en communicatie) en… Wiebe Heitman (algemeen lid en coördinatie zondagen), de bruggenbouwer die als enige uit het oude bestuur meegaat in het nieuwe bestuur.
Het nieuwe bestuur verheugt zich erop om in de uitvoering van alle taken gevolg te geven aan de leiding van de Heilige Geest en laat zich inspireren door de prachtige tekst uit de Cursus:
Ik ben hier alleen om werkelijk behulpzaam te zijn.
Ik ben hier om Hem te vertegenwoordigen die mij gezonden heeft.
Ik hoef me geen zorgen te maken om wat ik zal zeggen, of wat ik moet doen, want Hij die mij gezonden heeft zal mij leiden.
Ik ben tevreden daar te zijn waar Hij me wenst, wetend dat Hij me vergezelt.
Ik zal genezen zijn, wanneer ik toelaat dat Hij mij genezen leert. (T2.V.18; 2-6)
Hartelijke groet namens het nieuwe bestuur,
Ine van Gisbergen, Rita Beullens, Dennis Kloek en Wiebe Heitman.
Officiële gegevens en jaarverslag 2021
Ingeschreven in de Kamer van Koophandel, kantoor Almere: 41106090; Fiscaal nummer: 8017 44 404
Bezoekadres: Eemstraat 14-b, 3742 CA Baarn, tel. 035 - 888 30 73
Bankgegevens: Stichting Miracles in Contact te Baarn NL22INGB0006560510
De doelstellingen van de stichting zoals verwoord in de statuten
Het uitdragen van de boodschap van het boek Een cursus in wonderen, zijnde de Nederlandse vertaling van A Course in Miracles. Centraal hierin staat de boodschap dat de kern van ons wezen liefde is.
Het herkennen hiervan gaat via de weg van vergeving en het loslaten van angst.
Het Platform is een contact- en informatiepunt over de Cursus voor personen en groepen.
Het doorgeven van activiteiten op dit gebied.
De hoofdlijnen van het actuele beleidsplan
1 het werk van de stichting
MIC organiseert ontmoetingsdagen in den lande.
Tijdens deze bijeenkomsten worden lezingen en workshops gehouden. Ook is er een informatiepunt, waar allerlei informatie kan worden gegeven aan belangstellenden, zowel persoonlijk als middels boeken en folders. Tevens geeft MIC een kwartaalblad uit, dat aan donateurs wordt toegezonden. Informatie wordt ook middels digitale nieuwsbrieven verzonden en via Facebook bekend gemaakt.
2 de manier waarop de instelling geld werft
MIC ontvangt donaties.
3 het beheer van het vermogen van de instelling
Het vermogen van MIC wordt beheerd door het bestuur.
4 de besteding van het vermogen van de instelling
Het vermogen wordt onder andere besteed aan publicaties, die ten dienste staan van haar donateurs. Het vermogen dient tevens ter dekking van negatieve exploitatiekosten.
Jaarverslag en activiteiten die de stichting heeft ontplooid in het jaar 2021
Bestuurssamenstelling
Gedurende het gehele jaar 2021 bestond het bestuur uit:
- Ad de Regt voorzitter
- Wiebe G. Heitman penningmeester
- Ernestine Martens secretaris
- Anne-Joke Vellinga lid
- Mieke Scheffers lid
- Nicolien Gouwenberg lid
Ontmoetingszondagen
De ontmoetingszondagen kregen in 2021 een andere opzet. In de 1e helft van het jaar maakten de Covid-19 beperkingen van de Overheid het noodzakelijk om uitsluitend on-line te werken. Na de zomer waren de bijeenkomsten hybride opgezet, namelijk zowel fysiek in Doorn alsook simultaan via Zoom. Op deze manier kan iedereen ook thuis de lezingen life volgen.
Op 3 januari had de lezing van Mieke Scheffers als titel ‘De beste wensen! Het geschenk van onze heelheid en eenheid’.
We kunnen dit geschenk ontvangen door ‘alles hetzelfde te maken’. Dat betekent te kiezen voor de enige optie die we werkelijk hebben, de keus die staat voor al of niet gelukkig zijn. Wil ik een aanval zien of een roep om liefde? Wil ik verschillen blijven zien en veroordelen of wil ik onze eenheid ervaren en dus de waarheid in jou en mij eren? Op deze eerste zondag van het nieuwe jaar is het effect van onze wens om ‘anders’ te zijn onderzocht en van daaruit is opnieuw de keus gemaakt, nu vanuit het diepste verlangen naar heelheid en verbinding.
Jan-Willem van Aalst stelde op 7 februari de vraag: Hoe kom ik aan het veroordelen voorbij?
Als Cursusstudenten weten we dat onze belangrijkste taak hier in dit leven is om te leren vergeven. Toch merken we allemaal dat we elke dag mensen en situaties afwijzen; dat we willen dat dingen anders zijn. Hoezeer we ook proberen positief te denken en te leven, het ego lijkt onverslaanbaar. Zeer frustrerend. Hoe komen we aan het veroordelen voorbij, zodat we de blijvende innerlijke vrede gaan ervaren die we allemaal zo verlangen?
Koos Janson ging op 7 maart dieper in op vertrouwen: Ik vertrouw ál mijn broers en zussen. Maar wat is nu vertrouwen? En hoe doe je dat?
In een les (WdI.181) heeft de Cursus het over het vertrouwen van al je ‘broeders’, omdat ze één met je zijn. Het klinkt de één goed in de oren, een ander vindt het naïef, of ronduit gevaarlijk. Hoe dan ook roept het heel wat vragen op. Inderdaad kunnen we alle mensen als één grote familie zien. Maar behandelen we iedereen niet behoorlijk verschillend? De één vertrouw je meer, de ander minder. Er werd ingegaan wat de cursus bedoelt met vertrouwen, wat betekent dat praktisch?
Op 4 april sprak Willem Glaudemans over het thema ‘Kruisiging of opstanding?’
Jezus nodigt ons in de Cursus diverse keren uit om niet in zijn kruisiging te delen maar in zijn opstanding. Want Pasen is het teken van vrede, niet van pijn. (T20.I.1:3) Als hij over De Goede Week schrijft vraagt hij of wij onze broeders doornen of lelies, veroordeling of vergeving willen aanreiken. In de laatste keuze delen we in zijn opstanding, we demonstreren dat we liefde zijn, en dat is uiteindelijk de boodschap van de kruisiging.
De lezing van Olette Luitwieler op 2 mei ging over: ‘Liefde antwoordt, omdat ze het Antwoord ís’
We hebben veel vragen, omdat we niet weten en wel wíllen weten. Maar weten brengt ons niet thuis. Juist door te erkennen dat we níét weten, kan waarheid zich openbaren. Waarheid is liefde en liefde is waar. Er bestaat geen scheiding.
Onze onjuiste gerichtheid van denken (het ego-denken) levert kennis en waarneming op die illusies bestendigen en vermenigvuldigen. Liefde keert ons denken om en nodigt ons uit te gaan luisteren naar het Antwoord dat ons gegeven is. Laat ik stil zijn en naar de waarheid luisteren.’ (WdI.106.t)
Ronald van Gigch sprak op 6 juni over ‘Nu wil ik ingaan tot Zijn tegenwoordigheid’.
Een cursus in wonderen verwoordt de roep van God aan zijn kinderen om weer naar huis te komen. In veel lessen in het werkboek worden wij daarom ook uitgenodigd om de wereld voor even achter ons te laten en zo tot ons Zelf te reiken. Het is de moeite waard om uit te kijken naar dat wat ons met deze les wordt beloofd: ‘Vandaag zal het jou gegeven zijn, een vleugje Hemel te ervaren.’
Op 5 september had de lezing van Diederik Wolsak als thema: ‘Verlies is geen verlies wanneer het goed wordt bezien’.
Wat is verlies en hoe bepaalt het ons hele idee van het universum? Ik verlies voortdurend: mijn vitaliteit, mijn jeugd, mijn geld, mijn hond. Ergens zegt Een cursus in wonderen: Wat het ego vreest te verliezen, is op zichzelf verlies. Het ego smult van verlies, mijn geloof erin is voeding voor het ego, het idee van afscheiding.
Hoe zou het voelen als we gaan leven vanuit de overtuiging dat alleen Eenheid Is en elke gehechtheid aan verlies loslaten, ook bij ‘uiterlijke’ gebeurtenissen zoals een pandemie of het overlijden van een geliefde?
Els Thissen ging op 3 oktober dieper in op: ‘De eigenschappen van Gods leraren’.
Vertrouwen, eerlijkheid, verdraagzaamheid, zachtmoedigheid, vreugde, verdedigingsloosheid, vrijgevigheid, geduld, trouw en openheid van denken. Dat zijn de eigenschappen van Gods leraren. En wie zijn Gods leraren? Iedereen die dat wil zijn, zegt de Cursus. Hun geschiktheid bestaat erin dat zij hun belangen niet los zien van anderen. Ze komen van de hele wereld, uit alle religies of staan daar los van.
Op 7 november vertelde Nicolien Gouwenberg over het thema: ‘In mijn verdedigingsloosheid ligt mijn veiligheid’.
Hoe vaak denken we dat we ons moeten verdedigen? Tegen anderen, tegen situaties, omstandigheden, mogelijke 'dreigingen'? En toch legt Een cursus in wonderen ons uit dat alleen in verdedigingsloosheid veiligheid te vinden is. Sterker nog, de cursus stelt: Toch is een verdedigende houding een dubbele bedreiging. (WdI.153.2:3) Op deze dag werd onze ware veiligheid onderkend en ervaren.
Neda Boin sloot op 5 december de lezingenreeks voor 2021 af met: ‘De bevrijdende kracht van vergeving’.
Wil je een kalmte die niet kan worden verstoord, een zachtmoedigheid die nooit kan worden gekwetst, een diepe, blijvende troost, en een rust zo volmaakt dat die nooit kan worden geschonden? Dit alles biedt vergeving jou, en meer. (WdI.122.1:6,2:1) In deze lezing werd uitgelegd wat ware vergeving volgens Een cursus in wonderen is (en níet is), en bovenal is er werkelijk ervaren hoe vergeving ons gegeven is als brug van angst naar de Liefde waar we nooit van zijn weggeweest. Ook zong Neda nieuwe liedjes van haar pas uitgekomen nieuwe album: Remember You’re Dreaming.
MIC Magazine
De vier uitgaven van het MIC Magazine in 2021 hadden de thema’s:
- ‘Bewustzijn van Liefde’
- ‘Ik ben niet een lichaam’
- ‘Leven en dood’
- ‘Bewust worden en ontwaken’.
Stuk voor stuk gevuld met prachtige artikelen, vaak vanuit het perspectief van de Cursus ingaand op de actualiteit van de sterk veranderde fysieke wereld. Een groot compliment voor het redactieteam is hier op zijn plaats.
De oplage blijft een stabiele 1500 exemplaren, waarvan 100 voor Vlaanderen.
Website en digitale nieuwsbrief
Het aantal abonnees van het Youtube kanaal van MIC is gegroeid naar circa 5300. De digitale nieuwsbrief werd in december verstuurd naar circa 2250 lezers.
Vrijwilligers
De stichting MIC wordt gedragen door toegewijde vrijwilligers :
- de kantoormedewerkers
- het Tech Team
- de vrijwilligers voor de Website en de Nieuwsbrief
- het redactieteam van het MIC Magazine
- alsook de vrijwilligers voor de ontmoetingsbijeenkomsten.
Allen hebben zich weer enthousiast ingezet voor de stichting MIC in 2021. Hartelijk dank allemaal !
De balans van de stichting per 31-12-2021 en de resultaten over het jaar 2021:

